Jaké parametry sledovat u aku nářadí?

0 Comments

Na trhu existuje obrovské množství produktů, které si můžete pro svůj dům a zahradu pořídit. Aku nářadí je zejména v posledních letech velmi populární, protože funguje na principu baterií a nemusíte s sebou nikde tahat kabel, shánět prodlužovací kabel nebo shánět zásuvku. V tomto stylu přitom již dnes najdete obrovské množství produktů, např. šroubováky, vrtačky, vrtací a bourací kladiva, pily, brusky i multifunkční přístroje. Zároveň ale můžete sehnat i úžasné aku sekačky, se kterými bude sekání trávy mnohem jednodušší a rychlejší.

aku vrtacka

Faktory, na které nesmíte zapomínat

V první řadě se musíte zaměřit na napětí akumulátoru. Čím vyšší je napětí, tím větší výkon můžete očekávat. U většiny produktů najdete uvedené číslo, které bude odpovídat pouze plně nabité baterii. Nejde přitom o chybu u produktu, ale pouze o marketingový trik. U šroubováků vám postačí 3,6 V, ale v případě vrtačky nebo brusky byste měli hledat vyšší hodnotu, ideálně 18 V akumulátor. To vám bude bohatě stačit na všechny domácí projekty, které si vymyslíte. Stejně důležitá je ale také kapacita a doba nabíjení akumulátoru.

Kapacita a nabíjení

Kapacita se většinou udává v ampérhodinách (Ah) a určuje, jak dlouho vám baterie vydrží v činnosti. Hodně ale záleží také na tom, jak náročná bude práce, kterou budete provádět. Doba nabíjení vás bude zaručeně zajímat nejvíce. Nejlepší je pochopitelně zakoupit si dva akumulátory, abyste je mohli střídat a nebyli tolik závislí na kapacitě jednoho z nich. S klasickým nabíjením budete potřebovat několik hodin (3-5 hodin). V případě rychlého nabíjení vám bude stačit asi půl hodiny. Bohužel některé modely může rychlý proud zničit, takže se obvykle nedoporučuje.

vrtacka s priklepem

Hmotnost a typ baterie

Hmotnost pro vás bude jistě důležitá, pokud plánujete nářadí využívat po delší dobu. Jakmile se bude jednat o krátkou práci, nebude příliš rozhodovat. Myslete také na to, že lehčí nářadí má obvykle nižší výkon. Výběr typu je velmi jednoduchý. Na trhu najdete kvalitní a efektivní Li-ion baterie, které jsou pro vás nejlepší a v současnosti pravděpodobně ani na jiné nenarazíte. Oproti starším typům mají větší kapacitu a delší životnost, takže nemusíte váhat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup